Parkstone Dr. Master Bathroom Remodel

Kitchen remodel and laundry update

Kitchen remodel and laundry update

Date Started:

April 2017

Date Finished:

May 2017

 

Project Scope:

This tract-builder-standard master bathroom was updated to increase both functionality and aesthetics. the footprint remained the same, but major changes throughout the space made the bathroom feel far more open and inviting. Moreover, demolition revealed that the existing under floor plumbing was sub-standard and on the verge of failure, allowing for a complete retrofit with quality labor and materials, thereby providing the owners with peace of mind for years to come.

The rarely used fiberglass bathtub was removed from under the glass-block window and replaced with marble-topped, furniture-style sink vanity that's complemented by a framed mirror and designer light fixture. With the wall between the tub and old shower removed, the shower footprint more than doubled. A no-stepentry improved accessibility. Custom tile on the floor and walls, combined with glass along the top of the pony walls, took the place of the claustrophobic, one-piece shower surround. The net result is a spacious, inviting shower that allows in ample light and creates an all-around more expansive feel for the room.

To improve flow and accommodate the size of the new shower and vanity, both the entry door and the door to the closet-a larger, yet ultimately space-saving pocket door-shifted away from the exterior wall. the small, dark water closet was removed completely, trading the door and walls around the toilet area for a simple pony wall that still provides privacy. As with the open shower, removing the water closet allows for light and openness in a previously dark, cramped space.

Finally, the old two-sink vanity-whose fixtures had far outstripped their usable life-was removed to make way for a single-bowl vanity matching the one by the window. The wall-to-wall sheet mirror and open bulb light bank were replaced with a new framed mirror and designer light fixture matching those above the other vanity.

The floor, ceramic tile laid on the diagonal, adds to the luxurious feel of the room.

 

Special Considerations:

Design was limited due to existing glass block window. Objective was to create an open space.



Before pictures of remodeling master bathroom in charlotte, nc